27 Aralık 2012 Perşembe

Genel Değerlendirme Toplantısı




Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer’in başkanlığında, 5 Aralık 2012 tarihinde gerçekleşen Genel Değerlendirme Toplantısının devamı 10 Aralık 2012 tarihinde Çaycuma Meslek Yüksekokulu’nda yapıldı. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. M. Haluk GÜVEN, Prof. Dr. Muhlis BAĞDİGEN, Prof. Dr. Orhan Uzun, Fakülte Dekanları, Enstitü Müdürleri, Yüksekokul Müdürleri ve Meslek Yüksekokulu Müdürleri ve Merkez Müdürlerinin katılımıyla Çaycuma’da gerçekleşen toplantıda Merkez Müdürleri stratejik plan çerçevesinde son iki yılda yaptıkları faaliyetler hakkında bilgilendirme sunumları yaptılar. Sunumların ardından Üniversitemiz senato üyelerinin katılımıyla senato toplantısı gerçekleşti.




Osman YANAR
110157105033

Ç.M.Y.O. Kariyer Günleri




Garanti Bankası Çaycuma Şube Müdürü Sayın Umut ÇİLBAŞ, yüksekokulumuz öğrencilerine kariyer planlaması ve iş ve meslek seçiminin önemini vurguladıktan sonra, herhangi bir bankada işe giriş süreçlerini, işverenlerin CV incelerken ve mülakat esnasında dikkat ettikleri hususlara ağırlık vererek açıkladı. Daha sonra, yöneticilerin çalışanlardan beklentileri, iş hayatında iletişimin rolü ve yeri, girişimciliğin ve yaratıcılık süreçlerinin önemi üzerinde duran ÇİLBAŞ, son olarak öğrenciler tarafından sorulan soruları yanıtlayarak konferansını tamamladı.



Oktay DUYAR
110157105031

Okulumuz Yapılan Etkinlikler




18.12.2012 tarihinde Çaycuma MYO fotoğrafçılık kulübü öğrencileri ve Kulüp Başkanı Öğr Gör. Yasemin Aydemir, Öğr Gör. Ayşe Öcal, ve Öğr Gör. Mustafa Zor ile beraber “ fotoğraf albümü oluşturma etkinliği” amacıyla Yenice-Safranbolu (Karabük) gezisi düzenledi. Sabah saat 10.00 ‘ da okulumuzdan hareket eden fotoğrafçılık kulübü üyeleri ve öğretim görevlileri Yenice-Şeker kanyonu bölgesinde birçok fotoğraf çekti.Daha sonra Safranbolu’ya giden kulüp üyeleri Müze, Saat kulesi, Eski çarşı,Cinci hanı ve Hıdırlık tepesi gibi ilçenin önemli ve tarihi yerlerini gezip, gezilen yerlerdeki bütün görsel ve tarihi güzelliklerin fotoğrafını çekti. Kulüp gezisi saat 19.00 da öğrenci ve öğretim görevlilerinden oluşan kulüp üyelerinin Çaycuma MYO’ na dönmesiyle sonlandı.



Engin SARIKAYA
110157105015

24 Aralık 2012 Pazartesi

ÇAYCUMA MYO SPOR SALONU



Yüksekokulumuzda Halı Saha Futbol , Voleybol , Basketbol , Futbol , Masa Tenisi gibi spor braşlarında turnuvalar düzenlenmektedir.
Cumhuriyet Turnuvası Futsal Final Maçı okulumuz spor salonunda oynandı.  Muhasebe Programı öğrencilerinden oluşan takım penaltılarda kazandı.  Devrim YILDIRIM’ın organize ettiği turnuvanın sonunda kupa töreni düzenlenmiş ve kazanan takıma kupası verilmiştir.
Spor salonundaki etkinlikler sürekli olarak devam etmektedir.


ÇAĞLAR KARACABAY 
NUMARASI: 110157105007

ÇAYCUMA MESLEK YÜKSEK OKULU KARİYER GÜNÜ



Çaycuma Meslek Yüksek Okulun da Kariyer günleri kapsamında  öğrenciler,e konferans verildi.
Okulumuzda umut hocanın çalışmaları eşliğinde kariyer gününde  önemli anlatımlar yapıldı.
"Üretim işletmelerinin Genel Yapısı ve İşleyişi konulu konferansta konuşan Denko Banyo Mobilyaları  Müdürü Deniz Saraç konuşma yaptı.
okulumuzda buna benzer bir çok konferans ve seminerler verilmektedir. 
Bu konferans ve seminerlerde biz öğrecilerin genel anlamda gelişmemize yardımcı olmaktadır..
okulumuzun bu tür çalışmalarına katılarak destek vermeliyiz.

AYÇA    ÖZMEN
110157105002

8 Kasım 2012 Perşembe

TUZLU SU TİMSAHI





Tuzlu su timsahı


Tuzlu su timsahı timsahgiller  familyasından 400 - 1360 kg arası bir ağırlığa sahip bir timsah türü.
Uzunlukları 4 ile 5,1 m arasında değişebilir. Oldukça yaşlı erkekler 6 m ve üstüne çıkabilmektedirler. Dişiler ise erkeklerden daha küçüktür. Vücut uzunlukları 2,1 - 3,5 m arasında değişir. Kaydedilen en büyük dişi 4,2 m uzunluğa sahiptir. Ağırlıkları ise 450 kg civarındadır. Şu ana kadar ölçülmüş en büyük birey 7,2 m uzunluğa sahiptir. Ağırlığının ise ölçümler sonucunda 1,2 ton olduğu görüldü. Fotoğrafı çekilen bir tümsahın kafatası gerçek ölçülere çevrilmeye çalışıldı ve bu bireyin 7,6 m olduğu tahmin edildi fakat ölçüm yapılamadığı için bu kanıtlanamadı. Kafatasının uzunluğuna bakılarak bir timsahın uzunluğu ölçülebilmektedir. Tabii ki yaklaşık olmak kuşulu ile. Çünkü araştırmalar özellikleCrocodylus cinsi timsahların vücut uzunluğunun kafatasının 8 katından biraz daha büyük olduğunu gösterdi.
Okyanusya'da bulunan bu timsah türü geniş bir besin yelpazesine sahiptir. Daha çok pusu kurarak avlanır. Buna rağmen hızlı bir avcıdır. Suda saatte 15-18 mil hızla ilerleyebilir. Bu ülkemiz ölçü birimleriyle 24-27 km/sa'lik bir hızdır. Bir süper avcı olan tuzlu su timsahı, böceklerdenamfibilere, diğer sürüngenlerden balıklara kadar her şeyi avlayabilir. Maymunkanguruyaban domuzukertenkeledingokuş türlerisu bufalosu,gaurköpekbalığı, hatta insan avladığı canlılara örnektir. Sığırat, su bufalosu ve gaur ise daha çok iri erkeklerin hedefirdir.


Engin SARIKAYA
110157105015

KIZIL YANAKLI SU KAPLUMBAĞASI




Kızıl yanaklı su kaplumbağası



Kızıl yanaklı su kaplumbağası (Trachemys scripta elegans), Emydidae familyasına ait bir kaplumbağa alt türüdür. Kırmızı yanaklı su kaplumbağası veya Singapur kaplumbağası olarak da bilinen bu tür ve alt türleri Amfibik bir yaşama sahiptir ve evcil hayvan olarak dünyanın dört bir yanına yayılmıştır.[1]

Kafalarının yan kısmında, bu türe adını da veren kırmızı, turuncu renkte şeritler vardır. Sarı şeritler olan alt türü Trachemys scripta scripta olarak bilinmektedir. Fiziksel yapıları ve bakımları alt türleriyle farklılık göstermez. Her ne kadar Türkiye'de Singapur kaplumbağası olarak bilinse de anavatanları Kuzey Amerika’nın güney bölgeleri olan, Florida ve Meksika’dır. Bugün milyonlarca kızıl yanaklı su kaplumbağasına ev hayvanı olarak evlerde bakılmaktadır. Evlerde bakılanlardan bazıları çeşitli nedenlerle yerleşim yerleri çevresindeki sulara bırakıldığından, anavatanı dışındaki pek çok yerde de yabani olarak yaşayan örnekleri mevcuttur. Bu yüzden dünya üzerinde geniş bir alana yayılmışlardır

Engin Sarıkaya
110157105015

YENGEÇ




YENGEÇ


Yengeçlerin beş çift bacakları vardır. Bunların ilki bir çift kıskaç ile modifiye edilmiştir ve hareket etmek için kullanılmazlar. Birkaçı dışında her yengeçte, karın sefalotoraksın altında gizlenmiştir.Yengeçler yan yan yürür çünkü bacakları sadece bu yöne doğru bükülür. kaslar da çifter çifter çalışır. Bu kaslardan biri bacağı sadece çeker, ve yeniden uzayabilmek için antagonistik bir başka kasın devreye girmesine bağımlıdır. Ayrıca bu yürüme tarzı, suyun yoğunluğu ile de ilgili olabilir. su, havadan yaklaşık 830 kat daha yoğun bir yapıya sahip. Viskozitesi (akışkanlık) ise havanınkinin 60 katı kadar. Bu durum suda yaşayan canlıların, destekleyici iskelete, karada yaşayan canlılar kadar ihtiyaç duymadığını gösteriyor. Örneğin bu yüzden, büyük bir örümcek yengeci su dışında ayakta duramayıp çökebilir. bununla birlikte, suyun içinde hareket etmek, yine suyun yoğunluğundan dolayı havaya göre çok daha zor. bir yengecin vücudunun yanlara doğru sivrileşen bir yapıda olduğu düşünülürse, onun bu yönde yürümesi çok daha kolay olacaktır. (balıkların vücutlarının da yüzdükleri yöne doğru yassılaşmış yapıda olduğunu hatırlayalım. bu vücut yapısı sayesinde, suyu yararak ilerlemiş olurlar ve daha az dirençle karşılaşırlar.) Çoğu yengeçler açık olarak seksüel dimorfizm gösterirler ve kolayca cinsiyetleri ayrılabilir. Toraksın altında kalan karın bölgesi erkeklerde daha dardır. Dişilerde ise karında çok sayıda pleopod vardır ve açık olarak daha geniştir.[1].Bu durum döllenmiş yumurtanın dişi yengeç tarafından taşınması ile bağlantılıdır.


Osman YANAR
110157105033

FOK BALIĞI



FOK BALIĞI

Fokgiller ya da denizköpeğigiller (Phocidae), etçiller takımının en büyük yüzgeçayaklı familyası.
Soğuk ve ılıman denizlerin kıyılarında yaygındırlar, tropik denizlerde çok az türleri bulunur. Familyanın Türkiyede rastlanılabilen tek temsilcisi Akdeniz foku'dur.
Yüzgeçayaklılar üst familyasının en büyük ve en küçük türleri fokgiller familyasına aitdir. Fokgillerin ortalama ölçüleri morslar ve denizaslanıgillerden küçüktür. En küçükleri baykal gölü foku ve kıvrak fok, 110-140 cm uzunluğa ve 50 kg'dan biraz fazla bir ağırlığa ulaşırlar. Büyüklük rekorunu 6,5 metre uzunluğa ve 4 ton ağırlığa kadar varan deniz fili tutmaktadır.
Denizaslanıgillerden farklı olarak, fokgillerde çoğunlukla dişi ve erkek türler aynı büyüklükte, bazen dişiler biraz daha büyük olurlar. Sadece deniz fillerinde erkekler dişilerden çok daha büyük olurlar.


Osman YANAR
110157105033

KILIÇ BALIĞI



Kılıç Balığı


Kılıç balığı (Xiphias gladius), Xiphiidae familyasından üst çenesi kılıç gibi uzamış yırtıcı bir balık türü.
Kılıç balıkları; vücut kaslarından gelen ısının gözlerine aktarıldığı özel bir ısıtma sistemine sahiplerdir. Bu ısıtıcı sistem balığın, gözlerinin görme işlevi için gerekli ısıyı sağlar. Kılıç balıkları bu sayede denizin 600 m dibinde, ısının 5 dereceye kadar düştüğü yerlerde bile mürekkep balıklarınıkovalayabilirler. Bu ısıtıcı sistem, balığın gözlerinin görme işlevi için gerekli olan ısıyı sağlar.
Görme olayı bir dizi kimyasal olaylar sonucunda gerçekleşir. Hava serinledikçe kimyasal reaksiyonlar daha uzun zaman alır. Bu nedenle soğuk kanlılar sınıfına giren canlılar, eğer hızlı hareket eden nesneleri görmek istiyorlarsa kendilerini ısıtmak durumundadırlar. Bu nedenle, son derece soğuk derin deniz sularındaki kılıçbalıklarının avlanamaması gerekir.
Oysa kılıç balıkları denizin 600 m. dibinde, ısının 5 dereceye kadar düştüğü yerlerde bile mürekkep balıklarını kovalayabilirler. Saatte 60 km. hızla yüzen avlarını takip edebilmek için kılıç balığının gözlerinin ısısını 20-25 derecede tutması gerekmektedir.
Saatte 120 km. hızla yüzebilir ve okyanusların en hızlı balıklarından biridir.

Oktay DUYAR
110157105031

KATİL BALİNA




Katil Balina



Katil balina (Orcinus orca), Orka olarak da bilinir, okyanus yunusları ailesinin en iri üyesidir. Yayılım genişliği olarak dünyada en yaygın ikincimemelidir (insanlardan sonra) ve tüm okyanuslarda bulunur. Çok yönlü bir yırtıcıdır ve balıkdeniz kaplumbağası, kuş, fokköpek balıkları ve hatta diğer genç ve küçük yunusları yer. Bu şekilde deniz besin zincirinin en üst noktasındadır. Katil balina ayrıca diğer balinalara özellikle gri balinalarada saldırır.
"Katil balina" adı hayvanın muhteşem ve korkusuz bir deniz memelisi olarak ününü yansıtır. Günümüzde Orka balina olarak görülmez (daha geniş anlamda tüm cetacean'ların balina olduğu geçeği dışında) ve insanlar için tehlikeli değildir. Doğada Orka'nın bir insana saldırısı kaydedilmemiştir. Bununla birlikte deniz parklarında tutsak olarak tutulan Orkaların terbiyecilerine saldırdıklarına dair raporlar vardır.



Oktay  DUYAR
110157105031


6 Kasım 2012 Salı

DENİZ ATI



Denizatıyılan iğnesinin de dahil olduğu Syngnathidae familyasından Hippocampus cinsine ait olan balıklardır. Tüm dünyada ılıman ve tropikalsularda bulunurlar.
Denizatların boyutları 16 milimetre ile (yakın zamanda keşfedilen Hippocampus denise[1]) 35 santimetre arasında değişen türleri bulunur. Denizatı ve yılan iğnesi türleri erkek hamileliğinin görüldüğü tek türler olarak bilinmektedirler.[2]
Denizatı alt vücuttaki arka yüzgeç ve kafada solungaçların yanındaki göğüs yüzgeçleri ile tam bir balıktır. Bazı deniz atı türleri kısmen saydamdır, bu yüzden akvaryumlarda orada olmalarına rağmen görünmezler ve resimlerde pek sık görülmezler.
Denizatı nüfusu son yıllardaki aşırı avlanma nedeniyle tehlike altına girmiştir. Denizatı geleneksel Çin şifalı bitki biliminde kullanılmaktadır ve her yıl 20 milyon denizatı bu amaçla yakalanıp satılmaktadır.[3]
Denizatlarının ihracatı ve ithalatı 15 Mayıs 2004'den beri CITES tarafından kontrol edilmektedir.
Deniz ejderleri denizatlarının yakın akrabalarıdır fakat daha büyük vücutları ve yaprak benzeri uzantıları vardır, bu uzantılar sayesinde yüzen deniz yosunu ve esmer suyosunu yataklarının arasında saklanabilirler. Deniz ejderleri larvamsı balıklar ve Amphipodalarla beslenirler. Mysid (deniz bitleri) gibi küçük karides benzeri kabuklu hayvanlarla, avlarını küçük ağızlarına çekerek beslenirler. Bu amphipodaların birçoğu, deniz ejderlerinin yaşadığı esmer suyosunu ormanlarının gölgesinde büyüyen kırmızı algle beslenir.


ad:ÇAĞLAR KARACABAY
NO:110157105007

YUNUS

YUNUS


Yunusbalinalar  takımının dişli balinalar  alt takımı içindeki yunusgiller  familyasında sınıflanan türlerin büyük çoğunluğu ile nehir yunusları  üst familyasında sınıflananların tümü için kullanılan ortak addır. Başta kıta sahanlıklarının görece sığ denizleri olmak üzere, tüm Dünya denizlerinde ve bazı nehirlerde bulunan yunuslar etçil canlılardır ve genellikle balık vemürekkep balığı ile beslenirlerOmurgalı hayvanların içine girer. Yunusgiller  familyası, balinalar  takımı içindeki en kalabalık familyadır üyeleri yaklaşık 10 milyon yıl önce, Miyosen devrinde ortaya çıkmıştır. Yunusların hayvanlar âleminin en zeki canlılarından olduğu kabul edilir ve arkadaş canlısı genel görünümleri ile oyuncu tavırları, onları insanların gözünde popüler bir yere koyar.


AD:ÇAĞLAR KARACABAY
NO:110157105007

İSTAKOZ



Istakoz denizlerde yaşayan kabuklulardandır. Renkleri türlere göre değişiklik gösterse de mavinin tonlarından yeşil, kahverengiye kadar renklerde görülebilir. 30-35 cm boy 4-5 kiloya kadar büyüyebilir. Türkiye'de Marmara denizi, boğazlarda, Ege denizinde görülür.
En büyük doğal düşmanları ise ahtapottur. Çok lezzetli ve pahalı bir deniz ürünüdür. Yaygın inanışın aksine canlı haşlanarak yenilmek zorundadır ve bu işlem sırasında bağıramaz. Çünkü diğer kabuklu deniz hayvanları gibi ses telleri yoktur. Çıkan sesler aniden çok sıcak suya maruz kalıp, çatırdayan kabuklarından gelir. Ani ölüm gereklidir yoksa su dışında kalan istakoz bir çeşit salgıyla ölmeden evvel kendi etini yenilmez hale getirir hatta zehirlenmeye sebebiyet verebilir.


adı:AYÇA ÖZMEN
NO:110157105002

AHTAPOT



Ahtapotun kolları (merkezde ağız olmak üzere) dairesel olarak kafaya bağlanmıştır. Toplam uzunluğun % 70-75’ ini oluşturan kollar kuvvetli bir yapıda olup, ventralinde çift sıra vantuz bulundurur. Diğer ahtapot türlerinde kolların toplam boya oranı değişebilmektedir. Ahtapotlarda Lateral kollar ventral kollara oranla daha uzundur. Ahtapotlarda dişi ve erkekler arasında kolların uzunluğu değişebilmektedir. Dişi ahtapotlarda kollar daha kısa ve kalın, erkek ahtapotlarda ise kollar daha ince ve uzun olmaktadır.


adı:AYÇA ÖZMEN
NO:110157105002